Ridlektioner och hästhantering
Undervisning-ridlektioner och hästhantering

Undervisning - ridlektioner
Cecilia undervisar ryttare med egen häst i ridning (akademisk ridkonst) och hästhantering. Ledorden är harmoni, tvåvägskommunikation och ridning som gymnastisering och styrketräning av hästen. Var beredd på att Du kommer att få arbeta mycket med Din sits och kroppsuppfattning (både Din egen och hästens) - sitsen är den primära hjälpen.
Alla ryttare och hästar är välkomna, så länge ryttaren är intresserad av att utveckla sig själv tillsammans med hästen. Vi har också erfarenhet av rörelsehindrade ryttare och hälsar dessa särskilt välkomna.


Cecilia undervisar i Uppsala-Stockholmsregionen, och Du kan också komma till oss med Din häst för lektioner.


Ibland kan man behöva prova ett moment på en utbildad häst först, innan man försöker med sig egen häst. I dessa sammanhang kan våra elever låna en häst av oss. Vi har möjlighet till detta då vi har tillstånd från Länsstyrelsen i Uppsala att bedriva ridskoleverksamhet enligt paragraf 16 i djurskyddslagen. Vi erbjuder denna möjlighet endast för våra etablerade elever.     

För Cecilia betyder begreppet "akademisk ridkonst" ridning på hästens villkor; ridning och träning som stärker och utvecklar hästen och ryttaren oavsett hästtyp, och ett medvetet arbete med både hästens och ryttarens kropp och själ. Bent Branderup från Danmark är den person som återupplivat och spridit kunskap om akademisk ridkonst i norra Europa, och under länksidan finns länkar till Bent Branderups hemsida. Där kan du läsa mycket mer om begreppet akademisk ridkonst och vad det innebär. Cecilia har varit elev till Bent Branderup sedan 2005, och till Suzanne Cewé (elev till Branderup) mellan 2000-2015. Cecilia har också varit med på kurs för Hanna Engström under 2015. Sedan 2016 är Cecilia elev till Anna-Clara Olofsson, riddare i den akademiska ridkonsten och licensierad Bent Branderup Trainer. Cecilia deltar också i kurser och  är som veckoelev hos Christofer och Rebecca Dahlgren, Hällekis (Horse vision). I september 2017 gjorde och klarade Cecilia squiretest inom Ridderskapet för Akademisk Ridkonst.
   


Undervisning - hästhantering
En relation mellan häst och människa som bygger på ömsesidig respekt och ömsesidigt förtroende ger en sund, säker, lugn och trevlig hästhantering. Hästen är min vän och skall behandlas därefter. Nyttja hästen men utnyttja den inte, relationen skall vara utvecklande för både hästen och människan. Genom att förstå hästen och dess behov, biologi och natur kan många problem undvikas. Undervisning inom området hästhantering ges främst till personer med egen häst och på Er egen "hemmaplan", men Du är också välkommen till oss och våra hästar för denna typ av undervisning. Ibland kan det vara bra att få prova hur det känns med en häst som "redan kan".

Har Du frågor om undervisningen i ridning och hästhantering, kontakta oss gärna!Cecilia med Dennah i Skoklosters slottspark, juni 2011. Foto: Emelie Karlsson.
Egen utbildning

Egen utbildning
Cecilia har ridit och tränat hästar i många år. Från 15-års ålder hade hon eget ansvar för ridundervisning på ridläger och ridskola, och efter hand som åldern och kunskaperna ökade fick hon även ansvar för att rida in och utbilda/vidareutbilda både yngre och äldre hästar på såväl den gård hon arbetade (Lindebolets gård, Ängelholm) som utanför densamma. Under gymnasietiden läste Cecilia Naturbrukslinjen gren Hästhållning på Plönningeskolan i Halland, och hade då förmånen att få ha Hans och Maud Delling som lärare i både teori och praktik. Hans och Maud förespråkade kunnande, känsla och intresse för hästen som helhet, något som präglat Cecilia starkt. Cecilia har också deltagit i flera kurser i westernridning på Jultorp Ranch, Vedum, eftersom ett intresse för hästen som arbetskamrat eller ridning som bruksridning alltid funnits. Intresset för ridning ur ett historiskt perspektiv vaknade därmed också, och mellan 2000-2015 var Cecilia elev till Suzanne Cewé, Enköping (tidigare elev till Bent Branderup, Egon von Neindorff, Tyskland samt bröderna Peralta, Spanien). Sedan 2005 är Cecilia elev till Bent Branderup, Danmark (se länksida), och sedan 2016 till Anna-Clara Olofsson, Stockholm och Christofer & Rebecca Dahlgren, Hällekis. Det Cecilia kan förmedla till sina elever är en blandning av de kunskaper hon fått och fortfarande får med sig från olika lärare och hästar, och en blandning av teoriskt och praktiskt kunnande.

Cecilia har under årens lopp arbetat med flera olika hästtyper, allt från russ, halvblod, shetlandsponnyer, varmblodstravare, fjordhästar, Connemara, New Forest, Quarter till PRE m fl. Mest av allt har hon dock arbetat med arabiska fullblod, som hjärtat klappar alldeles extra varmt för. Cecilia har även arbetat med hästar som råkat ut för dålig hantering och/eller grundutbildning både ur fysisk och psykisk synvinkel, och äger själv två sådana hästar.

Dennah och Cecilia på träning vid Skokloster slott 2010. Foto: Lars-Erik Karlsson.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS