Akademisk ridkonst

Cecilia och Dennah på kurs augusti 2021, Gesta Gård. Foto: P. Kappel.

Vi utbildar hästar och ryttare i Akademisk ridkonst. För oss är det ett logiskt och hästvänligt sätt att utbilda alla typer av hästar. Tillsammans med frihetsdressyr, trick, beridet bågskytte, tornerspelsgrenar och lite körning utgör det vår vardagliga träning med våra egna hästar.

Cecilia tränar regelbundet för Bent Branderup, Danmark ; Anna-Clara Olofsson, Stockholm samt Christofer och Rebecca Dahlgren på Horse Vision, Hällekis.

Cecilia är medlem nr 198 i Ridderskapet för Akademisk ridkonst (https://knighthoodoftheacademicartofriding.eu/ ) och Licensierad Bent Branderup tränare.

Cecilia är också en av de fem licensierade tränarna i Akademisk ridkonst i Stockholm- Mälardalen som samarbetar kring öppna träningar och andra gemensamma evenemang.

 

Teoripass: vi anordnar teorikvällar några gånger varje år, samt håller en till två öppna träningar hemma hos oss på Ängbol. Dessa vänder sig främst till våra elever, men i mån av plats är de öppna för alla som är intresserade. Hör av dig om Du är nyfiken på att komma :-)

 

 

 • Lektioner

  Cecilia håller lektioner ungefär var tredje helg, dels hos sina elever (Knutby, Smara, Rimbo, Gottröra, Åkersberga), dels hemma hos sig på gården Ängbol, Almunge, ca 3 mil öster om Uppsala. Är du intresserad av lektioner, hör av dig till mig.

  Så länge väderleken medger (vi har endast utomhusbana) finns möjlighet att komma till oss varje onsdagskväll för lektioner, från kl 17. Dessa lektioner är inte avbokningsbara, men kan bokas fram till ett dygn före, dvs senast tisdagkväll. Du bokar en lektion genom att ringa eller maila till oss. Både gamla och nya elever är välkomna, kanske är det ett bra tillfälle att "prova på" för den som är ny? På gården finns även vår smedja som också har kursverksamhet på onsdagskvällar. En hel del av våra elever tar med sig sambon/äkta maken eller makan, eller någon annan medföljande, som spenderar 1-2 h i smedjan medan de själva tränar med sin häst. Vi brukar kalla det "sambodagis" 😉🙂 Mer information om smedjan: https://almungesmide.se/

  Vi har fyra gästhagar som det är fritt fram att använda för att pausa en stund före eller efter lektionen, och det finns alltid kaffe/te/saft till våra gäster och kunder. Elever är alltid välkomna att titta på lektioner med andra elever, det är något man lär sig mycket av!

 • Endagskurser

  Ett sätt att få "hemkörning" av lektioner är att samla ihop några likasinnade och anordna en endagskurs. Ni behöver vara minst 4 ekipage på en endagskurs, och varje ekipage har då två lektioner (en på förmiddagen och en på eftermiddagen). Kontakta oss gärna för möjliga datum och prisuppgift på endagskurser.

 • Mer om Cecilia

  (Foto: F. Dandeby)
  Cecilia har över 35 års erfarenhet av att hålla, använda och utbilda hästar, och har samlat på sig en hel del erfarenheter under den tiden.

  Cecilias bakgrund: skånska av födsel och ohejdad vana, började rida som barn, någonstans runt 7-8 årsåldern, och har hittills inte slutat. Efter hand som ålder och kunskaper ökade blev uppdragen större; från ridlärare på ridläger till beridare och stallchef på ridskola/ridläger och stuteri. Gymnasietiden tillbringades på Plönningeskolans naturbrukslinje med hästinriktning hos Hans och Maud Delling i Laholm. Ledorden där var att alltid se till hästens bästa, ha sunt förnuft med i alla beslut och aldrig sluta lära sig mer om hästar. Inriktningen var för Cecilia vid denna tid fälttävlan, men hon började snart nosa på westernridning, eftersom intresset av att använda hästen och ridningen till något mer bruksinriktat fanns. Studier i Uppsala gjorde att Cecilia kom i kontakt med Akademisk ridkonst och Bent Branderup på en weekendclinic någon gång runt år 2000-2001, och i den Akademiska ridkonsten har hon stannat. Frihetsdressyr och trickträning enligt Rebecka Dahlgren på Horse Vision AB (https://horse-vision.se/) har också tillkommit, och denna kombination ger en riktigt bra verktygslåda för att arbeta med många olika typer av hästar på ett uppbyggande sätt.

Cecilia och arabstoet Dennah på kurs för Bent Branderup, Sparreholm, Februari 2019. Foto: Zandra Ahl Photography (c)

Cecilia och Dennah, 2017. Foto: (Cia Davidson (c)