Akademisk ridkonst

Arabstoet Boriella och Cecilia på terrängtävling, Björnstorps gods, Skåne, någon gång i början av 1990-talet. (c) C. Müller

Vi utbildar hästar och ryttare med Akademisk ridkonst som grund. För oss är det ett logiskt och hästvänligt sätt att utbilda alla typer av hästar. Akademisk ridkonst, frihetsdressyr, trick, beridet bågskytte, tornerspelsgrenar och lite körning utgör vår vardagliga träning.

Cecilia tränar regelbundet för Bent Branderup, Danmark; Anna-Clara Olofsson, Stockholm och Christofer Dahlgren, Hällekis (Akademisk Ridkonst); samt Rebecka Dahlgren, Hällekis och Åsa Cidh, Uppsala (frihetsdressyr och trick).

Lektioner: Cecilia håller lektioner ungefär var tredje helg, dels hos sina elever (Almunge, Knutby, Smara, Gottröra, Åkersberga, Enköping), dels hemma hos sig på gården Ängbol, ca 3 mil öster om Uppsala. Är du intresserad av lektioner, hör av dig. Just nu är det fullt i ordinarie lektionsschema, men det finns möjlighet till lektioner (med egen häst, vi har tyvärr inte några hästar att låna ut) på Ängbol.

Endagskurser: ett sätt att få "hemkörning" av lektioner är att samla ihop några likasinnade och anordna en endagskurs. Ni behöver vara minst 4 ekipage på en endagskurs, och varje ekipage har då två lektioner (en på förmiddagen och en på eftermiddagen). Kontakta oss gärna för möjliga datum och prisuppgift på endagskurser.

 

Mer om oss: Vi har över 35 års erfarenhet av att hålla, använda och utbilda hästar, och har samlat på oss en hel del erfarenheter under den tiden.

Cecilias bakgrund: skånska av födsel och ohejdad vana, började rida som barn, någonstans runt 7-8 årsåldern, och har hittills inte slutat. Första jobbet var att rida in ett russ i byn, som hade kastat av sin ägare som då brutit armen. Jag blev tillfrågad och ställde såklart upp, sagt och gjort, russet blev inridet och min lön var en påse lördagsgodis (och jag bröt inget!). Efter hand som ålder och kunskaper ökade blev uppdragen också större; från ridlärare på ridläger till beridare och stallchef på ridskola/ridläger och stuteri. Gymnasietiden tillbringades på Plönningeskolans naturbrukslinje med hästinriktning hos Hans och Maud Delling i Laholm. Hans och Maud lärde oss oerhört mycket, att alltid se till hästens bästa, ha sunt förnuft med i alla beslut och aldrig sluta lära mer om hästen. Min inriktning var vid denna tid fälttävlan, men jag började snart nosa på westernridning, eftersom jag alltid haft ett intresse av att använda hästen och ridningen till något mer bruksinriktat. Jag hade också börjat ledsna på det sätt som många hästar behandlades på inom tävlingsverksamhet. Det här med westernridning var förvisso roligt och intressant, men jag kände mig aldrig riktigt hemma i den miljön, och sökte därför vidare. Studier i Uppsala gjorde att jag kom i kontakt med Akademisk ridkonst och Bent Branderup på en weekendclinic någon gång runt år 2000-2001, och där har jag stannat, med tillägg av frihetsdressyr och trickträning enligt Rebecka Dahlgren på Horse Vision AB. Den här kombinationen tycker vi ger en bra verktygslåda för att arbeta med olika typer av hästar. 

 

 

Cecilia och arabstoet Dennah på kurs för Bent Branderup, Sparreholm, Februari 2019. Foto: Zandra Ahl Photography (c)

Cecilia och Dennah, 2017. Foto: (Cia Davidson (c)