Dennah (arabiskt fullblod född 1998) och Cecilia på kurs för Bent Branderup, 2018. Foto: Zandra Ahl Photography.

Akademisk ridkonst, lektioner

Vi utbildar hästar och ryttare i Akademisk ridkonst. För oss är det ett logiskt och hästvänligt sätt att utbilda alla typer av hästar. Tillsammans med frihetsdressyr, trick, beridet bågskytte, tornerspelsgrenar och lite körning utgör det vår vardagliga träning med våra egna hästar.

Cecilia tränar regelbundet för Bent Branderup, Danmark (https://www.bentbranderuptrainer.com/); Anna-Clara Olofsson, Stockholm (https://artofriding.se/) samt Christofer och Rebecca Dahlgren, Hällekis (https://horse-vision.se/). Cecilia är medlem i Ridderskapet för Akademisk ridkonst (https://knighthoodoftheacademicartofriding.eu/ nummer 198) och Licensierad Bent Branderup tränare (https://www.bentbranderuptrainer.com/bent-branderup-trainer/sweden/).

Lektioner: Cecilia håller lektioner ungefär var tredje helg, dels hos sina elever (Almunge, Knutby, Smara, Rimbo, Gottröra, Åkersberga), dels hemma hos sig på gården Ängbol, ca 3 mil öster om Uppsala. Är du intresserad av lektioner, hör av dig. Just nu är det fullt i ordinarie lektionsschema på helger, men jag har en lista med intresseanmälningar. 

Så länge väderleken medger (vi har endast utomhusbana) finns också möjlighet att komma till oss varje onsdagskväll för lektioner, från kl 17. Dessa lektioner är inte avbokningsbara, men kan bokas fram till ett dygn före, dvs senast tisdagkväll. Du bokar en lektion genom att ringa eller maila till oss. Både gamla och nya elever är välkomna, kanske är det ett bra tillfälle att "prova på" för den som är ny? På gården finns även vår smedja som också har kursverksamhet på onsdagskvällar. En hel del av våra elever tar med sig sambon/äkta maken eller maken eller någon annan medföljande som spenderar 1-2 h i smedjan medan de själva tränar med sin häst. Vi brukar kalla det "sambodagis" 😉🙂 Mer information om smedjan: https://almungesmide.se/ 

Vi har fyra gästhagar som det är fritt fram att använda för att pausa en stund före eller efter lektionen, och det finns alltid kaffe/te/saft till våra gäster och kunder. Elever är alltid välkomna att titta på lektioner med andra elever, det är något man lär sig mycket på!

Endagskurser: ett sätt att få "hemkörning" av lektioner är att samla ihop några likasinnade och anordna en endagskurs. Ni behöver vara minst 4 ekipage på en endagskurs, och varje ekipage har då två lektioner (en på förmiddagen och en på eftermiddagen). Kontakta oss gärna för möjliga datum och prisuppgift på endagskurser.

 

Mer om oss: Vi har över 35 års erfarenhet av att hålla, använda och utbilda hästar, och har samlat på oss en hel del erfarenheter under den tiden.

Cecilias bakgrund: skånska av födsel och ohejdad vana, började rida som barn, någonstans runt 7-8 årsåldern, och har hittills inte slutat. Första "jobbet" var att rida in ett russ i byn, som hade kastat av sin ägare som då brutit armen. Jag blev tillfrågad och ställde såklart upp, sagt och gjort, russet blev inridet och min "lön" var en påse lördagsgodis (och jag bröt inget!). Efter hand som ålder och kunskaper ökade blev uppdragen också större; från ridlärare på ridläger till beridare och stallchef på ridskola/ridläger och stuteri. Gymnasietiden tillbringades på Plönningeskolans naturbrukslinje med hästinriktning hos Hans och Maud Delling i Laholm. Hans och Maud lärde oss oerhört mycket, att alltid se till hästens bästa, ha sunt förnuft med i alla beslut och aldrig sluta lära sig mer om hästar. Min inriktning var vid denna tid fälttävlan, men jag började snart nosa på westernridning, eftersom jag alltid haft ett intresse av att använda hästen och ridningen till något mer bruksinriktat. Jag hade också börjat ledsna på det sätt som många hästar behandlades på inom tävlingsverksamhet. Det här med westernridning var förvisso roligt och intressant, men jag kände mig aldrig riktigt hemma i den miljön och sökte mig därför vidare. Studier i Uppsala gjorde att jag kom i kontakt med Akademisk ridkonst och Bent Branderup på en weekendclinic någon gång runt år 2000-2001, och i den Akademiska ridkonsten har jag stannat. Frihetsdressyr och trickträning enligt Rebecka Dahlgren på Horse Vision AB (https://horse-vision.se/) har också tillkommit, och denna kombination tycker vi ger en riktigt bra verktygslåda för att arbeta med många olika typer av hästar på ett uppbyggande sätt.

Cecilia och arabstoet Dennah på kurs för Bent Branderup, Sparreholm, Februari 2019. Foto: Zandra Ahl Photography (c)

Cecilia och Dennah, 2017. Foto: (Cia Davidson (c)