Akademisk ridkonst & hästhållning och hästutfodring
Vi utbildar hästar och ryttare i Akademisk ridkonst. För oss är det ett logiskt och hästvänligt sätt att utbilda alla typer av hästar, ett utbildningssystem som tar hänsyn till individen och som respekterar dess biologi. "Dressyren är till för hästen, inte hästen för dressyren", är ett känt citat från vår huvudtränare Bent Branderup. Genomtänkt träning bygger upp hästen och bryter inte ned den, vare sig kroppsligt eller mentalt. Det skall vara roligt att träna tillsammans, för både människa och häst!
Cecilia tränar själv regelbundet för Bent
Branderup, Danmark ; Anna-Clara Olofsson, Stockholm samt Christofer och Rebecca Dahlgren på Horse Vision, Hällekis.
Cecilia
är medlem nr 198 i Ridderskapet för Akademisk ridkonst (https://knighthoodoftheacademicartofriding.eu/ ) och Licensierad Bent Branderup tränare.
Cecilia är också en av de tre licensierade tränarna i Akademisk ridkonst i Stockholm- Mälardalen som samarbetar kring öppna träningar och arrangemang av kurser med Bent Branderup i Stockholmsområdet.
Klicka gärna på länkarna ovan för att läsa mer!
Cecilia håller lektioner dels hos sina elever (Almunge, Rimbo, Gottröra, Alunda), dels hemma hos sig på gården Ängbol, Almunge, ca 3 mil öster om Uppsala. Lektionsschemat för fasta elever görs halvårsvis.
Så länge väderleken medger (vi har endast utomhusbana) finns också möjlighet att komma till oss vissa helger och de flesta onsdagskvällar. Dessa lektioner är inte avbokningsbara, men kan bokas fram till ett dygn före, dvs senast tisdagkväll. Du bokar en lektion genom att ringa eller sms:a. Både gamla och nya elever är välkomna!
Har du svårt att åka med din häst eller bor långt bort? Då kanske onlinelektioner är något för dig. Hör av dig till oss så hittar vi en lösning :-)
Kurs hemma hos dig?
Kurs eller lektioner hemma hos dig? Ett sätt att få undervisning hemma hos dig/er är att samla ihop några likasinnade och anordna en endagskurs. Ni behöver vara minst 4 ekipage på en endagskurs, och varje ekipage har då två lektioner (en på förmiddagen och en på eftermiddagen). Kontakta oss gärna för möjliga datum och prisuppgift på endagskurser.
Foto: Anette Mattsson
Mitt hjärta klappar alldeles extra för arabiska fullblod, och har så gjort sedan mer än 35 år tillbaka. Det arabiska fullblodet är en hästras som är djupt indragen i människans historia och det är en otroligt spännande och intressant berättelse. Jag är stolt över att få förvalta en liten del av det kulturarv som kanske framför allt den polska arabhästen utgör, bland annat genom mina egna araber. Ett bokprojekt om det arabiska fullblodet är också pågående, mer information om det kommer längre fram :-)
Fotot ovan visar Baida PL, "The Polish Queen", mamma till vår Binta.
Har du en arabhäst och är nyfiken på akademisk ridkonst? Ta gärna kontakt med mig! Många arabhästar gynnas på ett väldigt fint sätt av detta sätt att utbilda och träna hästen, både som grund för andra discipliner och för en fortsatt utbildning inom akademisk ridkonst. Oavsett vad man vill göra med sin häst är en solid grundutbildning det allra viktigaste, och något vi gärna hjälper till med för såväl yngre som äldre hästar.
Föreläsningar/teori och öppna träningar
Teoripass: vi anordnar teorikvällar några gånger varje år i vår samlingslokal, samt håller en till två öppna träningar om året hemma hos oss på Ängbol. Dessa vänder sig främst till våra elever, men i mån av plats är de öppna för alla som är intresserade. Hör av dig om Du är nyfiken på att komma.
Vi deltar också i öppna träningar i regi av Ladies 4 AR.
Cecilia och arabstoet Dennah på kurs för Bent Branderup, Sparreholm, Februari 2019. Foto: Zandra Ahl Photography (c)
Cecilia har över 35 års erfarenhet av att hålla, träna och utbilda hästar, och har samlat på sig en hel del erfarenheter under den tiden.
Cecilias bakgrund: skånska av födsel och ohejdad vana, började rida som barn och har hittills inte slutat. Typisk ponnyunge som fick rida allehanda mer eller mindre knepiga hästar i bygden. Efter hand som ålder och kunskaper ökade blev uppdragen större; från ridlärare på ridläger till beridare och stallchef på ridskola/ridläger och stuteri med arabiska fullblod. Gymnasietiden tillbringades på Plönningeskolans naturbrukslinje med hästinriktning hos Hans och Maud Delling i Laholm. Ledorden där var att alltid se till hästens bästa, ha sunt förnuft med i alla beslut och aldrig sluta lära sig mer om hästar. Inriktningen var för Cecilia vid denna tid fälttävlan, men hon började snart nosa på westernridning, eftersom intresset för att använda hästen och ridningen till något mer bruksinriktat fanns. Studier i Uppsala gjorde att Cecilia kom i kontakt med Akademisk ridkonst och Bent Branderup på en weekendclinic någon gång runt år 2000-2001, och i den Akademiska ridkonsten har hon stannat. Frihetsdressyr och trickträning enligt Rebecca Dahlgren på Horse Vision AB har också tillkommit, och denna kombination ger en riktigt bra verktygslåda för att arbeta med många olika typer av hästar på ett uppbyggande sätt. Cecilia har lång erfarenhet av att arbeta med hästar som av olika skäl ansetts vara "problematiska" både i kropp och själ och har hjälpt flera ekipage hitta en väg framåt ur detta. Cecilia innehar också Hästskötarexamen från Hästhållningens Yrkesnämnd. Under årens lopp har Cecilia också utbildat sig inom grunderna i beridet bågskytte och tornerspel. Det gör att det kan dyka upp både lans och svärd på hennes lektioner - om det är till gagn för hästen och ryttaren förstås!